Recente wijzigingen in de portefeuilles

factsheet

Gardanto update – 01 september 2021

De Verenigde Staten blijven ondanks de goede prestaties van de afgelopen jaren de place to be voor beleggers. Nergens word je als aandelenbelegger beter bediend.

Voor emerging markets zijn de prestaties een pak minder dit jaar na enkele golven van regulering vanuit de Chinese overheid.

  • Een aantal vermogensbeheerders stellen echter dat Amerikaanse aandelen te duur zijn momenteel en emerging markets zouden meer kansen bieden door hun lagere waarderingen vandaag.
  • In deze emerging markets weegt China zwaar door en daar zijn wel wat twijfels ontstaan na het recente overheidsingrijpen door de communistische partij.

In de discussie over de verdere evolutie tekenen zich alzo twee duidelijk onderscheiden kampen af.

Enkele belangwekkende stemmen in dit debat waarschuwen dat het overheidsingrijpen in China niet onschuldig is en ook in de toekomst nog effect kan ressorteren. Zo bekeken, is de lage waardering van emerging markets vandaag een uiting van het ondeugdelijk bestuur in China, aldus vermogensbeheerder Jan Longeval.

Er zijn ook andere geluiden te horen. Ray Dalio, oprichter van het grootste Hedge Fund ter wereld Bridgewater, schreef onlangs nog dat er een cultureel misverstand is en wij de intenties van de Chinese overheid vaak fout interpreteren als communistisch. Volgens hem begaan beleggers die zich vandaag uit China laten wegschrikken een historische fout en zullen ze sterke rendementen in de toekomst mislopen.

Wat betekent dit voor Gardanto?

Onze vermogensbeheerder Shelter neemt in deze discussie een midden-houding aan. Nu voluit de kaart kiezen voor één visie, houdt immers nogal wat risico’s in. Een gedeelte beleggingen in China wordt afgebouwd om wat meer voorzichtigheid op te zoeken, maar zeker niet te ver naar beneden gebracht omdat er grote lange termijn opportuniteiten blijven liggen in de groeiende Chinese middenklasse.

Dit neemt niet weg dat er vandaag nog andere opportuniteiten zijn die we niet graag laten liggen. Zo zetten we verder in op duurzaamheid en spelen we in op de lange termijn trend van investeringen in water.

Wat betekent dit voor jou?

Wil je graag meer weten over de evoluties op de beurs en wat dit betekent voor de Gardanto portefeuilles, dan nodigen we je graag uit op onze volgende klantenmeeting.

Deze online infovergadering vindt plaats op zaterdag 18 september om 10u. Klik op de link om je in te schrijven:

Je ontvangt de dag voordien een bevestigingsmail met de link die toegang geeft tot de online meeting.

Bij de oprichting van Gardanto, kozen we voor de rechtszekerheid van Luxemburg. Deze strategie heeft nu al opgebracht, waardoor je ontsnapt aan de nieuwe effectentaks!

Warm aanbevolen!

Deel dit artikel: