Kiezen voor een fondsbeheerder of voor trackers?

Wat is passief beleggen?

Passief beleggen is de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen. Passieve beleggers streven ernaar om bepaalde marktindexen te evenaren in plaats van ze te overtreffen.

Ze gebruiken hiervoor instrumenten zoals trackers of ETF’s die een referentie-index, naar boven of naar beneden, zo getrouw mogelijk volgen.

Waarom is passief beleggen interessant?

Het succes van trackers kunnen we verklaren omdat het eenvoudige, transparante en goedkope beleggingsinstrumenten zijn, dankzij de lagere beheerskosten.

Via ETF’s is het mogelijk om tegen lagere kosten te beleggen in de markten die zeer regelmatig in het nieuws worden genoemd: de BEL 20, Europese aandelen, de NASDAQ, China …

Het zijn transparante instrumenten: we weten precies waaraan we worden blootgesteld en tegen welke prijs.

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen beoogt om de beste beleggingen te kiezen, met het doel om beter te doen dan de markt.

De beheerders gaan aan de hand van allerlei indicatoren op zoek naar de beste investeringen in een bepaalde markt.

Waarom is actief beleggen interessant?

Vooral in periodes van beursschommelingen en toegenomen volatiliteit op de markten, kunnen actieve beheerders helpen.

Actief beleggen is immers flexibeler en niet gebonden aan de samenstelling van een referentie-index, wat een grotere diversificatie toelaat.

Actief of passief: wat is beter?

Wij zijn ervan overtuigd dat zowel actief als passief beheer hun plaats hebben in een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Over het algemeen biedt actief beleggen meer mogelijkheden en potentieel. Actief beheer laat toe om te reageren op opportuniteiten, zoals goedkope toegang in specifieke gevallen. Ook kan je met een actief beheer bewust bepaalde markten of factoren opnemen of juist vermijden.

Passieve instrumenten zijn zeer complementair en laten toe om de portefeuilles te optimaliseren. Met behulp van trackers kunnen posities in een portefeuille snel gewijzigd worden. In markten die minder toegankelijk zijn of waarin de verwachtingen uiteenlopen, laten trackers ook toe om het risico te beperken tegen een lage beheerskost.

Hoewel we met Gardanto een duidelijke actieve politiek voeren, vormen trackers dus zeker een belangrijke aanvulling in de portefeuilles.

In welke mate een beleggingsstrategie kan afwijken van een bepaalde referentie-index kan je nalezen in de specifieke informatiedocumenten die worden uitgegeven door de aanbieder.

Kantoor QVH

Handelscentrum Pottelberg
Engelse Wandeling 2 bus K14G
8500 Kortrijk
 
Telefoonnummer: + 32 (0) 56 35 89 63
 
FSMA-nr 115100A
RPR 0636.926.546
 

    © 2022 Gardanto. Alle rechten voorbehouden. Design door Cats&Dogs.