Waarom beleggen via Luxemburg?

Beleggen via Luxemburg

In dit artikel leggen we uit waarom je zou kiezen om te beleggen via Luxemburg. Wat zijn de voordelen? Waarop moet je letten? Waarom is beleggen via Luxemburg extra veilig?

  • Wens je ook gebruik te maken van deze oplossing, contacteer dan één van onze ambassadeurs voor een persoonlijk advies op maat. Na een analyse van uw behoeften kunnen zij een passend voorstel uitwerken.

Toegang tot de volledige markt

Het Groothertogdom Luxemburg is het belangrijkste Europese centrum voor beleggingsfondsen. Het is het grootste centrum voor vermogensbeheer in de eurozone en neemt een toonaangevende plaats in op het gebied van verzekeringen en herverzekeringen.

Zo biedt Luxemburg als financieel centrum van Europa toegang tot het meest uitgebreide universum aan beleggingsinstrumenten.

Stabiel rechtsgebied

Door internationale expertise te combineren met bescherming en flexibiliteit biedt Luxemburg een aantal voordelen. Beleggers die op zoek zijn naar degelijke oplossingen voor financiële – en successieplanning in een transparante en veilige omgeving kiezen steeds vaker voor Luxemburg.

Luxemburg biedt een stabiel rechtsgebied, wat geleid heeft tot een uiterst professionele markt, gekenmerkt door goede bedrijven en goede regelgeving.

Bijna alle Belgische spelers beheren hun geld ook in Luxemburg.

Wat met de belastingaangifte?

Hebt u een rekening of levensverzekering in het buitenland? Dan moet u die vermelden in uw belastingaangifte. Voor u als klant blijft dit beperkt tot een kruisje op de belastingaangifte en hoeft dit verder geen enkel probleem te vormen.

Vroeger riep dit wel eens vragen op, maar sinds enkele jaren worden systematisch inlichtingen uitgewisseld tussen de maatschappijen en de overheid via de Common Reporting Standard (CRS). De CRS is een informatiestandaard voor de automatische uitwisseling van informatie over financiële rekeningen tussen belastingsautoriteiten. De OESO heeft dit op mondiaal niveau ontwikkeld in 2014. 

Het verschil tussen een binnenlandse of buitenlandse maatschappij is hierdoor verdwenen.

Anti-witwas maatregelen

In het kader van de maatregelen tegen witwaspraktijken, moet je kunnen aantonen wat de oorsprong van het geld was. Je adviseur zal daarom bij onderschrijven ook vragen stellen om de oorsprong correct te kunnen inschatten.

Om eventuele vragen achteraf te kunnen beantwoorden raden we aan om bij onderschrijving van een nieuw contract het stortingsbewijs te bewaren.

Bij opname van het kapitaal betalen sommige Luxemburgse maatschappijen (zoals Baloise Vie Luxembourg) het geld terug vanop een Belgische bankrekening, wat het nog eenvoudiger maakt.

Luxemburgse veiligheidsdriehoek

Daarnaast biedt de Luxemburgse wetgeving een extra veiligheid aan de consument.

In Luxemburg wordt het pakket aan activa dat deel uitmaakt van een verzekeringscontract afgescheiden van de verzekeringsmaatschappij. Ook boekhoudkundig staat dit los van de verzekeraar. Daarom worden deze activa gedeponeerd bij een depotbank. Dit principe staat bekend als de Luxemburgse veiligheidsdriehoek.

Verzekeringnemers van Luxemburgse levensverzekeringen genieten een unieke bescherming – de zogenaamde veiligheidsdriehoek – in geval van faillissement van de Luxemburgse verzekeringsmaatschappij of de depotbank.

Luxemburgse veiligheidsdriehoek

 

extra veiligheid via de Luxemburgse veiligheidsdriehoek

  • Het Commissariat aux assurances legt zeer strenge voorzichtigheids- en controleregels op, om de solvabiliteit, van de maatschappijen te waarborgen.

  • Een andere vitaal aspect van deze reglementering is dat ze de activa van de verzekeringnemers moeten bewaren bij een erkende depositobank.

  • Deze activa moeten volledig afgescheiden zijn van de activa van de aandeelhouders van de verzekeringsmaatschappij.

Verzekerden hebben een kredietprivilege, waardoor zij steeds de eersten zijn om hun specifieke activa te recupereren in geval van wanbetaling.

Het is bijgevolg moeilijk een veiligere plek te vinden dan Luxemburg.

  • Wens je ook gebruik te maken van deze oplossing, contacteer dan één van onze ambassadeurs voor een persoonlijk advies op maat. Na een analyse van uw behoeften kunnen zij een passend voorstel uitwerken.

Deel dit artikel: