Hoeveel kapitaal heb je nodig om gerust op pensioen te kunnen?

In dit gesprek met Dries Wouters van Poggio wordt het belang van het plannen van je pensioen besproken. Pensioenen zijn een veelbesproken onderwerp in de media, zowel de wettelijke pensioenen als de aanvullende pensioenen. Veel mensen vragen zich af hoeveel ze eigenlijk nodig hebben om comfortabel met pensioen te kunnen gaan. Hoewel de vraag eenvoudig lijkt, is het antwoord complex.

Dries Wouters benadrukt dat het belangrijk is om te weten hoeveel je nodig hebt om van te leven en wat je levensstandaard is. Hij wijst erop dat veel mensen vergeten rekening te houden met eenmalige uitgaven en veranderingen in hun uitgavenpatroon na hun pensionering.

Drie belangrijke parameters

Er zijn drie belangrijke parameters om rekening mee te houden bij het plannen van je pensioen: levensverwachting, rendement op beleggingen en inflatie.

Levensverwachting

  • De levensverwachting wordt vaak onderschat en het is belangrijk om te kijken naar de levensverwachting voor de specifieke leeftijdsgroep (bijvoorbeeld 65-jarigen).
  • Een voorbeeld wordt gegeven van iemand die vijfentwintig jaar lang een aanvulling van duizend euro bovenop zijn wettelijk pensioen wil ontvangen. Met een rendement van twee procent en een inflatie van twee procent, heeft deze persoon maar liefst driehonderdduizend euro nodig.
Deel dit artikel: