Waarom tak 23?

Tak 23 beleggingsverzekering

Een tak 23 levensverzekeringscontract is een uitstekend instrument voor particuliere klanten die een oplossing op maat willen. Het is een soepel instrument met heel wat mogelijkheden. Lees meer…

Een instrument voor vermogensoverdracht en successieplanning

Levensverzekeringen combineren de verzekeringsdekking met vermogensbeheer en successieplanning, in overeenstemming met de juridische en fiscale regels.

Als klant heb je een grote vrijheid om begunstigden van het contract aan te wijzen, waardoor een levensverzekeringscontract een uitstekend instrument is voor vermogensoverdracht en successieplanning.

De onderschrijver kan bepalen op welk moment hij de vermogensbestanddelen overdraagt en welke controle hij hier zelf over wil behouden.

Reconstitutiekredieten

De wedersamenstelling van het hypothecair krediet of reconstitutielening via een beleggingsverzekering is een alternatief voor de klassieke hypothecaire lening. 

Je sluit in dat geval een hypothecaire lening af, maar je betaalt enkel de intresten. Het kapitaal van de lening wordt terugbetaald met het kapitaal uit je beleggingsverzekering. Je beleggingsverzekering wordt dus gekoppeld aan een hypothecaire lening en dient voor het opnieuw samenstellen van het ontleende kapitaal.

Gardanto voor particulieren

Fiscale behandeling

Tak 23 beleggingsverzekeringen voor particulieren zijn fiscaal interessant. Een tak 23 levensverzekering is weliswaar onderhevig aan premietaks van 2%, maar de impact hiervan blijft meestal beperkt. Afhankelijk van de beleggingshorizon en het gerealiseerde rendement is de fiscale druk bij een levensverzekering vaak lager dan bij een kapitalisatiebevek of -sicav. Een correcte inschatting kan u met uw adviseur bekijken.

Een ander kenmerk van de levensverzekering, is dat arbitrages binnen dezelfde polis geen aanleiding geven tot de repititieve toepassing van de premietaks.

De jaarlijkse taks van 0,15% op effectenrekeningen t.w.v. 500.000 euro of meer, geldt niet op levensverzekeringen.

Meer informatie?