Branche 6: beleggen op maat van uw vennootschap

Gardanto voor KMO's

Cashoverschotten in uw vennootschap verdienen de beste belegging. 

Banken schuiven vaak de DBI-bevek naar voren als interessante oplossing. Toch biedt een branche 6-kapitalisatiecontract meer mogelijkheden.

Via een DBI-bevek kunnen vennootschappen hun cashoverschotten op een fiscaalvriendelijke manier beleggen. De dividenden en gerealiseerde meerwaarden bij verkoop zijn immers onbelast. 

Er is wel een keerzijde: om het DBI-statuut te kunnen genieten, mag het fonds uitsluitend in aandelen beleggen. Dat moeten bovendien effecten zijn van bedrijven die onder het normale belastingregime vallen (en dus niet in belastingparadijzen ondergebracht zijn). 

Voor vennootschappen die hun beleggingsrisico willen spreiden over meerdere activaklassen is zo’n DBI-bevek sowieso niet interessant.

Een alternatief is het tak 26-kapitalisatiecontract met een vaste looptijd. Het kapitaal dat uw vennootschap hierin stort, is gewaarborgd (net zoals bij de tak 21-producten voor particulieren). U geniet een gegarandeerd rendement, en eventueel een deelname in de winst van de verzekeraar. U betaalt jaarlijks vennootschapsbelasting op het gerealiseerde rendement. Op het moment van een opname is ook 30 procent roerende voorheffing verschuldigd. Maar daar u reeds vennootschapsbelasting betaalde op de meerwaarden, mag u de roerende voorheffing dan in mindering brengen.

Branche 6

De extreem lage rentes houden het rendement van zo’n tak 26 echter laag. Veel méér dan 0,5 procent hoeft u momenteel niet te verwachten. 

Gelukkig is er ook een Luxemburgse variant: het branche 6-kapitalisatiecontract. Dit product biedt geen gegarandeerd rendement en geen kapitaalbescherming, want hiermee belegt u in beleggingsfondsen. Die bieden evenwel een hoger potentieel rendement. 

Net zoals de populaire tak 23-producten dus, maar met dit verschil dat de branche 6 u laat beleggen in institutionele fondsen die dankzij de groepsaankoop toegankelijk zijn vanaf een relatief beperkt bedrag.

De branche 6-formule is zeker interessant voor wie op maat wil werken. U krijgt hiermee immers toegang tot een breed gamma aan fondsen die beleggen in aandelen, in obligaties of in een combinatie van beide activaklassen. 

Op die manier kunt u een portefeuille samenstellen die aangepast is aan uw beleggersprofiel. Kiest u bijvoorbeeld voor de producten van Gardanto, dan krijgt u de keuze tussen twee fondsen: Core (40% obligaties en 60% aandelen) en Dynamic (100% aandelen); Het staat u vrij om ze te combineren, in functie van uw verwachtingen en uw profiel.

Actief beheer

In tegenstelling tot de DBI-bevek biedt het branche 6-kapitalisatiecontract u dus de mogelijkheid om de cashoverschotten van uw vennootschap te spreiden over meerdere activaklassen. 

Bij Gardanto kunt u bovendien rekenen op een onafhankelijke fondsbeheerder (Shelter Investment Management) die middels een dagelijkse dynamische opvolging een ruime globale spreiding garandeert. 

De gerealiseerde meerwaarden zijn weliswaar onderworpen aan de vennootschapsbelasting (20% of 25%), maar daar staat tegenover dat eventuele minwaarden fiscaal aftrekbaar zijn.

Vergeet overigens niet dat de kostenstructuur een grote impact heeft op uw rendement. Instapkosten van 1 à 2% zijn gangbaar voor branche 6-producten, maar praat hierover zeker met uw adviseur.

Incidentele kosten en uitstapkosten zijn er niet. U betaalt enkel jaarlijkse beheerskosten en die worden bij Gardanto laag gehouden. In ruil daarvoor worden de fondsen professioneel en actief beheerd. 

Shelter Investment Management stelt de portefeuilles continu bij in functie van de marktomstandigheden en -opportuniteiten, zonder dat dit een weerslag heeft op de kosten.

‘Het branche 6-kapitalisatiecontract is zeker interessant voor wie op maat wil beleggen.’

Deel dit artikel: