ETF ’s en hun plaats in een beleggingsportefeuille

ETF

Kosten zijn een factor op zich bij beleggingen. Daarnaast weten we dat heel wat actieve fondsen het moeilijk hebben om hun benchmark-index te verslaan.

Dit verklaart meteen waarom ETF’s steeds meer aan belang winnen in beleggingsportefeuilles.

In dit artikel gaan we op zoek naar de betekenis van ETF’s en hun plaats in een (levens)verzekeringsportefeuille.

  • Wens je ook gebruik te maken van deze oplossing, contacteer dan één van onze ambassadeurs voor een persoonlijk advies op maat. Na een analyse van uw behoeften kunnen zij een passend voorstel uitwerken.

1.   Wat is een ETF?

Een ETF (Exchange Traded Fund) – ook wel tracker genoemd – is een fonds dat als doel heeft om de prestaties van haar referentie-index, naar boven of naar beneden, zo getrouw mogelijk te volgen en dit aan lagere kosten.

Als de BEL 20-index (deze index volgt de 20 belangrijkste bedrijven op de Brusselse beurs) bijvoorbeeld 2% presteert op een dag, dan streeft de BEL 20 ETF er ook naar om 2% te presteren op die dag, verminderd met de beheerkosten.

ETF’s bieden de mogelijkheid om te kunnen beleggen in alle activa-klassen: aandelen, obligaties, grondstoffen of zelfs risicobeheer-strategieën. U kan ze net zo gemakkelijk verkrijgen als aandelen, via uw gebruikelijke financieel adviseur.

2.   Waarom zijn ETF’s populair bij particuliere beleggers?

ETF’s ontstonden ​​in de jaren negentig en zijn sindsdien exponentieel gegroeid. De ETF-markt in de Verenigde Staten is reeds meer matuur dan in Europa. Ze werd daar dan ook al eerder opengesteld voor individuele beleggers die nu ongeveer 50% van de activa in handen hebben. 

Europa heeft een sterk inhaalpotentieel en we zien nu een sterke versnelling van de groei. De context is inderdaad bijzonder gunstig voor hun verdere groei via diverse distributiekanalen.

Dit succes kunnen we verklaren door het feit dat het eenvoudige, transparante en goedkope beleggingsinstrumenten zijn (met een gewogen gemiddelde beheerskost van 0,23%, bron Morningstar, december 2018).

Vandaag zien we dat investeerders op zoek zijn naar twee dingen: 

  • een eenvoudige en transparante manier om toegang te krijgen tot aandelen, nu veiligere beleggingen steeds minder rendement opleveren.
  • en dit tegen lagere kosten, dankzij lagere beheerskosten in vergelijking met de traditionele beleggingsvehikels. 

De evolutie van de Europese regelgeving , die meer kostentransparantie oplegt, zorgt er ook voor dat ETF’s steeds populairder worden in Europa.

3.   Wat maakt ETF’s tot goede beleggingsinstrumenten?

Via ETF’s is het mogelijk om tegen lagere kosten te beleggen in de markten die zeer regelmatig in het nieuws worden genoemd: de BEL 20, Europese aandelen, de NASDAQ, China …

ETF’s dekken alle activaklassen: aandelen, obligaties, grondstoffen, maar ook ESG (duurzaam beleggen – Environmental, Social en Governance). 

Het zijn transparante instrumenten: we weten precies waaraan we worden blootgesteld en tegen welke prijs.

4.   Wat zijn de risico’s van beleggen in ETF’s?

Er zijn twee soorten risico’s:

Ten eerste de risico’s die samenhangen met de beheersdoelstelling. De ETF repliceert een index, dus het zal die index niet overtreffen. Maar omgekeerd zijn er maar weinig actieve managers die het beter doen. 

Ten tweede houdt de ETF hetzelfde risiconiveau in als een traditionele belegging, omdat het dezelfde beperkingen heeft (valutarisico, marktrisico, enz).

5.   Hoe ziet het ETF-panorama er vandaag uit in Europa?

Historisch gezien worden ETF’s in Europa gebruikt door ervaren beleggers die meerwaarde zoeken voor hun spaargeld. Ze kochten index-trackers om de prestatie van een index te volgen of om zich in te dekken tegen een daling van de markten. Deze ETF’s worden vaak gebruikt voor kortetermijnstrategieën.

Dankzij hun lagere vergoedingen zijn ETF’s tegenwoordig meer financiële spaarproducten geworden met een middellange / lange termijn. Niet alleen kortlopende aandelenmarkt-producten dus. 

Hoe langer de ETF wordt aangehouden, hoe meer de lagere kosten van de investeringsvehikels een positief effect hebben op het rendement.

Spaargelden in Europa zijn vandaag grotendeels bedoeld voor de financiering van het pensioen en zijn vooral gericht op veilige investeringen. 

Maar we zouden in een overgangsperiode kunnen zitten, want met de daling van de rentetarieven zijn de opbrengsten op de vastrentende beleggingen erg laag. Europeanen zullen waarschijnlijk meer controle krijgen over hun spaargeld om hun pensioen te financieren en ETF’s bieden in deze context heel wat voordelen.

6.   Is het actieve / passieve debat achterhaald?

De prestaties van ETF’s zijn begeerd door beleggers. Ze slagen erin om die van een aantal fondsen te evenaren of zelfs te overtreffen. 

Onderzoek onthult bijvoorbeeld dat over een periode van 10 jaar slechts 29% van de actieve Amerikaanse aandelenfondsen erin slaagde om beter te presteren dan hun benchmark-index. (Lyxor ETF Research op een universum van meer dan 7.000 actieve fondsen; eind juni 2019)

Wij zijn echter van mening dat er een complementariteit is tussen actief en passief beheer. Het combineren van de twee soorten beheer kan het mogelijk maken om de portefeuille-opbouw te optimaliseren.

Jan LongevalDit kan uitstekend via een Core-Satellite aanpak, zoals ook aangehaald door Jan Longeval in zijn boek “God dobbelt niet op de beurs”: “Core-Satellite bestaat erin om een kern van passieve beleggingen aan te houden in de meest liquide marktsegmenten, met daarrond satellieten van actief beheer in minder liquide marktsegmenten. Tal van institutionele klanten passen deze strategie tot hun grote tevredenheid toe”.

  • De informatie voor dit blogartikel haalden we voornamelijk uit het digitale dossier “Life Insurance 360” van Bâloise Vie Luxembourg.
  • Wens je ook gebruik te maken van deze oplossing, contacteer dan één van onze ambassadeurs voor een persoonlijk advies op maat. Na een analyse van uw behoeften kunnen zij een passend voorstel uitwerken.
Deel dit artikel: